Fragments d'escola


         Escrits i opinions sobre l'educació i el món de l'escola

31 Gener 2016

Recursos esportius versus recursos educatius

Filed under: Política educativa,Reflexions @ 6:56

Gairebé cada dia quan surto de l’escola puc veure com entrenen les categories inferiors del C.E. Sabadell a les instal·lacions de l’Olímpia. I també cada dia m’indigno. Veig grups de 8 a 10 nens entrenant amb entusiasme sota les ordres d’un parell d’entrenadors. D’aquesta manera poden polir el més petit detall tècnic.

Aleshores no puc evitar pensar que a l’escola ens passem 5 hores diàries tancats en una aula 1 mestre i 25 alumnes. Suposo que aquesta diferència de ràtio entre mestre i alumne té la seva motivació en la gran dificultat que té l’aprenentatge del futbol comparat amb la diversificació de matèries que intentem ensenyar a l’escola. O potser la raó és que aprendre a jugar a futbol és molt més important que aprendre a llegir i a escriure.

Com a societat ens omplim la boca amb afirmacions sobre la gran importància que té l’educació. Però aquestes afirmacions no es corresponen a la realitat. Només hem de realitzar algunes comparacions amb el món de l’esport i veurem amb claredat qui en surt guanyador i per golejada:

 • comparem els recursos que destinem al món educatiu i el que destinem a l’esport,
 • els sous que es cobren en ensenyament i alguns dels sous que es cobren al món del futbol i altres esports,
 • i també el temps i l’espai que els mitjans de comunicació dediquen a l’esport i a l’educació.

Caldria repensar-ho tot plegat una mica i invertir aquestes proporcions, o simplement ser sincers com a societat i reconèixer que l’esport és prioritari respecte a l’educació i deixar d’enganyar-nos. I ho dic des de la visió d’una persona esportista i que li agrada l’esport, però molt poc satisfet de que aquest sigui considerat com una de les activitats més importants, a la que es destinen milions i més milions, i a les que es dediquen hores i hores en els mass-media.4 Comments »

 1.   Pons — 1 Febrer 2016 @ 13:16    Respon

  La diferència es que la educació està subvencionada i l’esport espero que no. Un altre tema es si el pressupost de educació es suficient.

 2.   Ricard — 1 Febrer 2016 @ 20:54    Respon

  L’esport també rep subvencions. No ho critico, però hi ha alguna cosa que grinyola en tot plegat. No està tan clar que realment es considera l’educació com quelcom prioritari i molt important.

 3.   Luigi — 3 Febrer 2016 @ 15:19    Respon

  Totalment d’acord. I a més a més amb el greuge que tot sovint es confon esport amb d’altres coses. Sense anar massa lluny, aquest diumenge vaig veure com una nena plorava desconsolada perquè havia quedat segona al cros, quan a les altres curses acostumava a quedar en primera posició.

  •   Ricard — 3 Febrer 2016 @ 20:10    Respon

   El més collonut de tot és que m’agrada i molt l’esport, segurament més com a practicant que com a espectador, però s’han pervertit els valors de l’esport: per sobre de totes les coses, el més important és guanyar. Com a societat ens caldria aturar-nos una mica i pensar quin és el lloc reals que li volem donar a l’educació en la nostra escala de valors i si realment és tan important com diem canviar les nostres prioritats.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2019 Fragments d'escola   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php