Fragments d'escola


         Escrits i opinions sobre l'educació i el món de l'escola

14 Març 2016

Em preocupa la simplicitat de les lectures infantils

Filed under: Llibres,Opinió,Reflexions @ 20:28

El fet de tornar a ser tutor després de molts cursos de treballar gairebé en exclusiva d’especialista d’anglès ha fet que torni a interessar-me per les lectures dels meus alumnes. Ja fa temps que havia observat el fenomen Gerònimo Stilton, Diari de Greg, i altres llibres d’aquest estil.

Al llarg d’aquests dos trimestre m’he llegit alguns dels llibres que hi ha a la biblioteca de la meva aula, entre ells, aquests que els meus alumnes de tercer llegeixen amb fervor, i que ja he citat abans. I el que he pogut copsar és que repeteixen l’esquema de molts dels best-sellers d’adults. Són llibres amb poc interès, que tan sols cerquen situar-se líders de venta i fer un bon negoci. On estant els llibres de col·leccions que en altres moments omplien els prestatges de les aules, com els Grumets de la Galera, el Vaixell de Vapor?, i autors nostrats com Michael Ende, Chirstine Nöstlinger, Roal Dahl, Josep Carbó, Jaume Cela, Gianni Rodari, …? Ja no estan en el centre d’interès dels nens i nenes. Hi ha nous autors que els han substituït? Quins són?

He pogut comprovar que escolten embadalits la lectura en veu alta que faig d’aquests llibres, però ells segueixen amb les seves lectures. No observo cap canvi substancial i em preocupa cap a on anem. Potser només cerquen l’entreteniment fàcil, sense complicacions. Tot plegat no m’agrada gens i em preocupa.

Aquesta setmana he pogut llegir a Núvol “el català infantil està de rebaixes?“. Sense estar del tot d’acord amb el que explica Griselda Oliver, ja que penso que les lectures que posem al seu abast no poden incloure un vocabulari massa allunyat dels seus coneixements, ja que pot dificultar molt la comprensió i el gaudi de la lectura. Però tampoc ens hem de col·locar en l’altre extrem, i deixar que s’abonin a lectures d’un llenguatge pla, sense cap dificultat, i d’argument tan simple que poc o gens fan pensar, i que poca creativitat i imaginació aporten, i en les que tot passa molt i molt ràpid, a la velocitat del videoclip.

Si no provoquem un gir radical en els seus gustos lectors estem abocant a aquests alumnes a no augmentar el seu vocabulari i en futur a tenir veritables problemes per llegir textos amb un mínim de complexitat. I en conseqüència esdevindran uns adults amb un pobre nivell intel·lectual.4 Comments »

 1.   Eloy Garcia — 14 Març 2016 @ 21:24    Respon

  El primer que s’ha de fer és aconseguir que llegeixin per plaer. A poc a poc, els hem d’anar encaminant a canviar de lectures. Però és una tasca complicada. La majoria d’adults llegim repetidament sobre temes que ens agraden, autors que ens agraden, tipus de llibre que ens agraden. Si nosaltres ho fem, és lògic que ells ho facin. El que cal fer, per la nostra part, és oferir nous models, diferents als que ells llegeixen. Amb sort, alguns aniran enganxant-se a d’altres lectures. És una tasca a llarg termini.

 2.   Ricard — 15 Març 2016 @ 6:10    Respon

  Tinc clar que el primer objectiu és que llegeixin per plaer, però em preocupa el vocabulari tan limitat que tenen, encara que també sé que tot plegat és un objectiu a llarg termini. Sense anar més lluny, jo mateix no em vaig aficionar a la lectura fins els 18 o 19 anys.

 3.   Pons — 16 Març 2016 @ 10:16    Respon

  Roal Dahl era un dels meus escriptors infantils preferits! Bé, menys odiats, es que de petit no m’agradava massa llegir…. El primer del diari d’en Greg el vaig llegir l’any passat i no em va agradar, dec estar madurant xD

 4.   Ricard — 16 Març 2016 @ 20:39    Respon

  El Diari de Greg és infumable. Roal Dahl, m’agrada molt

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2019 Fragments d'escola   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php