Fragments d'escola


         Escrits i opinions sobre l'educació i el món de l'escola

14 Novembre 2005

A voltes amb l’educació

Filed under: Educació,Reflexions @ 22:51

Els mitjans de comunicació, els polítics, fins i tot, els bisbes parlen d’educació. Hauríem d’estar contents i alegres que consideren que l’educació és molt important, que és la peça clau per qualsevol canvi. Estan preocupats perquè les dades dels resultats del nostre sistema ens situa a la cua dels països del nostre entorn. Cal fer alguna cosa per tal de canviar la situació.

Però no s’atreveixen a fer una reforma amb profunditat i es passen el dia discutint per petits detalls fent veure que aquests són molt importants

 • fer religió o no i que aquesta sigui o no avaluable permetrà augmentar els índex de lectura
 • les repeticions de curs amb dos, tres o quatre suspensos solucionarà l’alt índex de fracàs escolar, i els nostres alumnes augmentaran espectacularment la seva motivació i disposició per l’estudi.
 • noves assignatures com l’educació per la ciutadania evitaran les conductes violentes i de falta de respecte.
 • una hora més de classe al dia evitarà que els nens estiguin sols quan arribin a casa.

 Com sempre en els darrers intents d’introduir reformes tot són grans paraules i grans principis, però els canvis que es proposen sempre són petits detalls que no passen de ser exercicis de maquillatge per continuar tal com estàvem.

Els temps canvien, però les escoles segueixen funcionat si fa no fa com molts anys enrera. Les assignatures són les mateixes i el món i els interessos de l’alumnat són molt diferents.

La diversitat ha augmentat de forma considerable. Ara tothom va a l’escola fins els 16 anys. La realitat que ens envolta és molt més complexa, la estimulació que rep avui en dia un alumne en un dia supera a la que es rebia en tota la vida només fa uns quants anys: la televisió, la publicitat, la ciutat, els viatges, el ritme de vida, ….

La organització de les escoles és també molt més complexa. Abans un mestre a la classe ho ensenyava tot. Ara tenim especialistes i molts més recursos, però els resultats estan lluny dels nostres desigs.

Segurament cal repensar el currículum que s’ensenya i, sobre tot, com s’ensenya. Ens falta molta reflexió sobre la pròpia pràctica. Aniria molt bé poder analitzar com fem les classes i variar el que no funciona.

Malgrat que a vegades treballem amb equip, en el moment en que ens enfrontem als alumnes ho fem sols i es fa molt difícil poder valorar com interaccionem amb els alumnes com posem en pràctica el que hem planificat, en definitiva valorar les nostres actuacions amb els alumnes. Potser estaria bé trobar moments en que dos mestres poguessin treballar junts en una mateixa aula i després poder avaluar i compartir com han anat les classes.

 

 

[@more@]5 Comments »

 1.   funcionari — 15 Novembre 2005 @ 0:02    Respon

  NO VINGUIS AMB COLLONADES. No cal més reflexió sobre la pròpia feina si fa trenta anys que ens esteu fent fer aquesta puta reflexió i no parem de canviar, i de canviar sempre per pitjor. Cal ser seriosos i ser professinals i no ser una colla de teòrics plastes. Els temps sempre han canviat, no només ara, i no per això canviaven els currículums cada dos anys capullus

 2.   Ricard — 15 Novembre 2005 @ 18:40    Respon

  Funcionari, suposo que davant dels teus alumnes acostumes a utilitzar un altre vocabulari.

 3.   Ricard — 15 Novembre 2005 @ 18:42    Respon

  Voltaire, estic d’acord amb el que dius en els dos post. Segueixes millorant ?

 4.   Silenci — 17 Novembre 2005 @ 22:55    Respon

  Uff… merders!!! XDD No saben aquella frase que diu: Viu i deixa viure!! 😉

 5.   Liendre — 18 Novembre 2005 @ 20:39    Respon

  Molt encertat el plantejament del teu post Ricard.
  Realistes i pràctics els teus afegits Voltaire.
  Patètica la teva intervenció funcionari: denota prepotencia, manca de recursos no ofensius per donar sortida a les teves opinions i posa de manifest una inseguretat subcutanea manifesta davant els nous reptes de la nostra realitat docent.
  Però això només és la meva modesta opinió.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2019 Fragments d'escola   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php