Fragments d'escola


         Escrits i opinions sobre l'educació i el món de l'escola

20 Febrer 2009

Un cop més sense Internet

Filed under: Fragments d'escola,Informàtica,TIC @ 5:26

 

El Departament d’Educació parla constantment de promocionar la utilització de les noves tecnologies a l’escola, però tampoc ho posa fàcil. És cert que les escoles gaudim de bones dotacions i que al llarg dels anys l’oferta de formació al respecte ha estat molt considerable i realment qui no està format i no les fa servir és simplement perquè no vol o perquè no les considera necessàries. Tinc clar que la utilització de les mateixes té molt a veure amb les ganes de cadascú i amb una dedicació de temps important. Però a vegades es perden les ganes.

A l’escola hi pot haver pel cap baix un centenar d’ordinadors. Fa temps que tenim un virus que es passeja d’ordinador a ordinador amb tota impunitat i és va reproduint i multiplicant a través dels pen-drives una de les millors eines per la propagació d’aquests mals. Els ordinadors el detecten però no aconsegueixen fer-ne net del tot, ja que torna a aparèixer. Amb tan de temps entre nosaltres, ja hem aprés a conviure amb ell. No sembla que ocasioni mals irreparables, no hem perdut informació i els ordinadors continuen funcionant. Hem cercat ajuda al Departament, però de moment el que tenim són unes instruccions molt complicades, tan sols aptes per experts, de com podem netejar primer els ordinadors i després els pen-drives. Si hem de fer-ho a tots els ordinadors de l’escola no sé pas quan de temps necessitaríem i a més se suposa que els mestres hem de continuar fent classe, no ? No seria millor que enviessin un tècnic a fer-ho ? No és aquesta la seva feina ? O potser els centres ens hem de pagar de la nostra butxaca un tècnic que ho faci ?

Però no és aquest l’únic problema tecnològic d’aquests darrers dies. Per segona vegada amb poc més d’un mes l’escola s’ha quedat sense connexió Internet per uns dies. I no tan sols això, ja que també teníem problemes de connexió amb la xarxa interna. La primera vegada van estar tres dies, ara ha estat dia i mig. De moment hem recuperat la connexió per cable, però la inalàmbrica no funciona tal com vaig poder comprovar el dimecres a la tarda quan en una classe ja teníem preparats tots els portàtils per treballar amb els alumnes i varem tenir que canviar de tasca per manca de connexió.

Avui en dia per una escola no tenir connexió suposa molts problemes. Infinitat de gestions administratives es realitzen per aquesta via. Alguns e-mails urgents no poden ser enviats, i tampoc són rebuts. I si a l’escola s’ha fet una forta aposta per la utilització de les TIC en les diferents àrees i crèiem en la seva integració en el currículum les activitats a realitzar tal com hem fet nosaltres també en reben conseqüències importants les activitats lectives que cal deixar per un altre dia.

Sort que els mestres ja acostumem a tenir un plan B, o simplement utilitzem la nostra capacitat d’improvisació, per quan has planificat utilitzar les TIC i per alguna raó això no és possible, però quan això és una sessió darrera l’altre és clar que el correcte funcionament de las classes queda tocat.

Realment estaria bé poder tenir un servei més ràpid per la solució de tots aquests contratemps tecnològics que no ajuden gens a la integració curricular de les TIC en les diferents àrees i que es converteixen en un bon argument pels mestres reticents aquestes eines i a més ens fan perdre molt de temps que podríem utilitzar en altres tasques.

 

 3 Comments »

 1.   Joel — 23 Febrer 2009 @ 22:54    Respon

  Segurament l’opció de futur sigui la que et proposa el Joan.

  Nosaltres que treballem encara amb Windows i Office també hem tingut el problema dels virus i els pendrives… vam solucionar-ho canviant d’antivirus (teníem el Panda i ara fem servir el NOD32 -el Panda mostrava problemes greus de filtrat de virus-) i una neteja completa en 24 hores de totes les màquines i tots els pendrives de tot el professorat i alumnat… i la instal·lació del nou antivirus en una quinzena de màquines en un matí amb la prohibició de fer-se servir un pen dels nous sense passar abans per l’antivirus… després de 3 o 4 dies ja només apareixia algun virus aillat perquè el de casa d’algun alumne també estava infectat… ara ja només és anècdota i el NOD32 funciona…

 2.   Ricard — 24 Febrer 2009 @ 17:44    Respon

  No ens preocupa tan el tema del virus com els continuus problemes de connexió, ja que comporta tenir que canviar les classes que hem programat realitzar en base a aquest suport que van en augment.
  Passar-nos a Linkat ho hem valorat, i de fet tenim pensat fer-ho, però encara no ens hi hem posat de ple. És possible que aquests problemes de virus precipitin la decisió.
  El NOD32 és un antivirus de pagament. Aquest és el problema. No és gratuït per un període curt de temps.
  Tens raó Luigi el correu xtec és una font constant i permanent de spam. De fet ja hi ha molts mestres que pràcticament no el fem servir. I mira que en el meu cas això de tenir el .cat m’agradava molt.

 3.   Eloy — 24 Febrer 2009 @ 22:23    Respon

  La veritat la connexió que falla constantment és el pitjor.
  El pas a Linkat ja l’estem fent progressivament. A l’escriptori només tenim Firefox i també tenim instal·lat l’Open Office, encara que de moment pocs companys el fem servir.
  El NOD32 ara es diu ESET i només et deixa fer-lo servir un mes de forma gratuïta. Potser el Departament s’hauria de mirar si surt a compte comprar la llicència o no.
  En quan a l’spam, si instal·les el Thnderbird i el configures una mica, pràcticament no t’arriben correus escombraries a la safata d’entrada. Directament van a la paperera. No és la millor solució, perquè els correus se’t descarreguen igualment des del servidor, però com a mínim t’estalvies de veure’ls. Ens hauríem d’acostumar (almenys a casa) és a configurar un gestor de correu i no mirar el correu mitjançant la web.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2019 Fragments d'escola   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php