Fragments d'escola


         Escrits i opinions sobre l'educació i el món de l'escola

7 Abril 2010

Els llibres i les TIC, les TIC i els llibres.

Filed under: Fragments d'escola,TIC @ 21:41

Sempre hem cregut en la importància del llibre com a font del saber i de plaer, però les TIC estant canviant aquest paradigma. Fins no fa massa anys els llibres i les biblioteques eren els grans i únics magatzems on s’acumulava el
saber. Ja no és així.

Els llibres continuen sent importantsi malgrat la invasió de les TIC amb tots els seus nous formats continuaran essent una part important del saber. Però també de ben segur que les TIC comporten un canvi en la nostra forma de pensar i de treballar.

El paper i el bolígraf ja fa temps que l’estem arraconant. Ben poc els fem servir. Amb poc temps han deixat de ser les eines més utilitzades. Els llibres encara estan a sobre de la meva taula de treball i també formen part dels meus moments de lleure. Però la taula de treball ha passat a estar presidida per la pantalla de l’ordinador i el teclat. Aquests s’han convertit en l’element més important en la preparació i també en la realització de les classes.

Un dels objectius de l’educació és que els alumnes trobin plaer en la lectura silenciosa en un racó de casa on puguin viure aventures plenes d’imaginació, i on també siguin capaços de trobar i descobrir nous coneixements, però cada cop més aquests coneixements i aquestes aventures les troben a la xarxa i per tant a les pantalles.

El model del llibre com a eina del coneixement està desapareixent i d’alguna manera els que hem crescut passant fulls de papers a la recerca d’emocions ens angoixem, ja que aquest és el nostre món i pensem que en les pantalles no es podrà trobar el mateix.

No ens enganyem aquests canvis són irreversibles i no hi podem pas anar en contra. Quan els alumnes quan han de fer una cerca ja no van a la enciclopèdia, ni al diccionari de paper, ni a la biblioteca, van directament de cap al teclat i a la pantalla, al google i a la wikipedia. Però no tan sols ells, nosaltres també ho fem. O encara feu servir la enciclopèdia per buscar informació de quelcom ?

Hi ha qui pensa que Internet és una font d’informació en la que no podem confiar, però també s’ha de dir que tampoc podem pas confiar en tots els llibres ni en els diaris. De fet, sempre podem tenir dubtes que el que llegim sigui cert. De la mateixa manera que podem dubtar de que el que trobem a la xarxa o sigui.

Ens cal educar tant la utilització del llibre com en la utilització de les pantalles. Son materials complementaris i ambdós molt útils per ajudar-nos a adquirir coneixements i desenvolupar totes les nostres habilitats i competències com a persones.

El Bages des de les Roques de la Coca

 

 1 Comment »

  1.   Ricard — 8 Abril 2010 @ 20:02    Respon

    Com bé dius és cert que estan més avesats a aquests llenguatges nous, però és feina de l’educació i possiblement de l’educació primària i secundària obligatòria mostrar que aquestes eines no tan sols serveixen per jugar sinó que també són especialment útils per ampliar els nostres coneixements d’aquest món que ens rodeja tan i tan interessant.
    Aquest és el repte que tenim plantejat i en això estem. Esperem que ens en puguem sortir

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2019 Fragments d'escola   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php