Fragments d'escola


         Escrits i opinions sobre l'educació i el món de l'escola

10 febrer 2015

El WhatsApp a l’escola

Filed under: Reflexions,TIC @ 6:29

Com moltes de les aplicacions de les ja no tan noves tecnologies el WhatsApp ha irromput amb força en la nostra vida. A l’escola que no deixa de ser un reflex de la societat en la que vivim també ha penetrat encara que en algunes ocasions els mestres no en siguem plenament conscients.

A partir de Cicle Superior els alumnes ja l’utilitzen per comunicar-se i en ocasions els missatges enviats per WhatsApp s’acaben convertint en font de conflictes que requereixen la intervenció de l’escola per trobar solucions a conductes no desitjables. Com tota nova eina tecnològica té la seva part positiva, però també les seus inconvenients.

Les famílies també es comuniquen per aquest mitjà. Es creen grups de famílies que d’aquesta manera estan en contacte. En aquests grups es repeteixen les interaccions que abans només es realitzaven a la porta del centre. Ara va més enllà i poden estar tot el dia en contacte, per lo bo i per lo dolent.

Alguns mestres l’utilitzen per comunicar-se amb alguna família, però no és pas quelcom massa habitual, i també per comunicar-se entre ells.

En realitat, el WhatsApp s’està utilitzant més per l’entorn educatiu que per la pròpia escola. No sé si en algun moment acabarà tenint alguna utilitat educativa. De moment no ho sembla. Potser amb el temps es pot acabar convertint en una eina més de comunicació entre les famílies i l’escola. De moment no sembla que sigui així. Es tracta de quelcom que tenim al nostra voltant, que ens afecta de forma col·lateral, però sense una incidència directa en la nostra pràctica educativa quotidiana.

La lectura d’aquest apunt d’una mare que es nega a ser l’agenda de la seva filla és la que m’ha inspirat a escriure aquest apunt. Com tota nova eina de comunicació les seves bondats i les seves perversions depenen directament de la forma com siguin utilitzades pels propis usuaris que en definitiva som els que donem sentit a aquests mitjans. No matem al missatger que no té cap culpa dels missatges que ens porta i cerquem en que ens pot ser d’utilitat per la nostra tasca educativa diària amb els alumnes i amb les famílies.

Imatge de http://www.elcorreo.com/2 Comments »

  1.   joel — 10 febrer 2015 @ 20:04    Respon

    Nosaltres tenim un grup d WAP per al claustre: ho fem servir x comunicar-nos coses urgents, i tb x compartir fotos quan alguns marxen d sortida, x fer una mica de caliu.
    També des de l’any passat fem servir una eina q t’aconsello i molt i q es diu Classdojo. Te una part q és molt WAP però sense donar els nostres telèfons. Ha revolucionat positivament la comunicació amb les famílies x la quantitat i la qualitat de la info q donem.

  2.   Ricard — 21 febrer 2015 @ 20:53    Respon

    A l’escola també hi ha un grup WAP però per activitats lúdiques fora del centre. Miraré aquest que dius Classdojo.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2018 Fragments d'escola   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php