Fragments d'escola


         Escrits i opinions sobre l'educació i el món de l'escola

1 Març 2015

Religió i escola: anem a pams

Filed under: Opinió @ 20:28

Aquesta setmana s’ha publicat al BOE el currículum de la religió catòlica i m’agradaria fer algunes consideracions sobre la qüestió:

1.- Encara que pertànyer a una o altre religió és en part un fenomen social, les creences religioses de cadascú són una qüestió estrictament personal.

2.- Considero molt important tenir coneixements de cultura religiosa i m’agradaria que aquests coneixements entrin a formar part de la educació bàsica, com també en formen part coneixements de geografia, història, medi natural, valors, ….

3.- Amb els anys que han passat des del final de la dictadura franquista nacionalcatòlica, un sistema polític imbuït de les més ràncies creences religioses, em faig creus que encara no s’hagi trobat la manera de tancar de forma definitiva el debat entre educació i religió.

4.- La religió de cap de les confessions existents no ha d’entrar dins de l’escola pública. Ara bé si hi entra una religió també tenen dret a entrar-hi totes les altres. Per què una sí, i altres no ?

5.- La religió s’ha d’ensenyar fora de les escoles, ja sigui en la pròpia família o en els temples respectius. Com a molt es pot ensenyar en les escoles privades que pertanyen a ordres religiosos. Quan una família hi porta al seu fill ja sap el que s’hi trobarà.

6.- Segons el currículum publicat al BOE per ser feliç cal creure en Déu. No ho entenc. Fa molts anys que no crec en Déu, i em considero feliç.

7.- Fins i tot, aquest currículum publicat en el BOE ha estat criticat per membres de les pròpies escoles cristianes. Mira que ho arriben a fer malament que ni els que pensen igual que ells mateixos no ho veu bé.

Imatge de la web http://locampusdiari.com/

 2 Comments »

 1.   FRANCESC — 8 Març 2015 @ 18:42    Respon

  Hola, Ricard. Estic totalment a favor de les idees que proposes dins d’aquest article. És una vergonya que hores d’ara no estigui tancat el tema de la religió a l’escola pública. A França fa dècades que està tancat. Però això jo l’enllaçaria amb el fet que l’article constitucional de la llibertat religiosa i la laïcitat estatal mai no s’ha acomplert (és curiós que s’exigeixi als catalans el compliment d’un text tant incomplert) . S’ha abusat massa de l’apartat en què es considera que l’Estat mantindria relacions amb l’Església catòlica i aquelles confessions amb presència social, a favor del catolicisme.

  El Concordat amb l’Església, aprovat dies després de la Constitució amb presses i una clara voluntat de fets consumats, reflectia una preponderància per a l’Església catòlica que s’observa encara dins del sistema educatiu públic. On són les altres religions també socialment presents (musulmans, jueus, budistes, evangelistes…)?

  Indubtablement seria positiva una assignatura de cultura religiosa, però això des d’una mentalitat oberta, incompatible amb persones que són capaces de suprimir assignatures com Educació per a la Ciutadania, i que tracten amb menyspreu la diversitat actual de la nostra societat.

  Jo vaig anar a un col•legi concertat de Sabadell, als Pares Franciscans, i allà naturalment l’assignatura de religió era obligatòria, però la religiositat al centre sempre fou molt lleugera, gens doctrinària (o això em semblava a mi), que em fou molt útil per a tenir una cultura religiosa. De fet, a l’últim curs (8è EGB) s’estudiaven les diferents religions.

  Sense més, et felicito per les teves opinions als blogs.
  Francesc SG.

  •   Ricard — 8 Març 2015 @ 21:08    Respon

   Hola Francesc,
   No puc està més d’acord amb tu. El Concordat ens té lligats de peus i mans. Ja seria hora que es decidís trencar. Però ja han passat dues etapes de govern socialista i no es va fer res. No sóc massa optimista.
   També estic d’acord en el que expliques dels Pares Franciscans de Sabadell. Vaig estudiar en aquest centre en ple franquisme i en aquells moments la religió era el que era. Però també vaig estar de professor del 81 al 86 i allò havia canviat molt i la religió que s’impartia era ben diferent.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2019 Fragments d'escola   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php